Üdvözli a Műszervilág - a mérések otthona!

Műszervilág - a mérések otthona

Keménységmérő

A legtöbb keménységmérő műszer mérési elve azon alapul hogy egy gyémánt anyagú behatolótest milyen mértékben nyomódik bele a vizsgálati próbatest tárgyát képező fémtárgyba (az ún. Rockwell eljárást alkalmazó Rockwell keménységmérők tipikusan ezt az elmozdulás alapú módszert használják). Minél keményebb adott anyag, annál kisebb a behatolótest elmozdulása.

Míg a keménységmérők másik típusa a lenyomatkiértékelés módszerén alapul, ahol egy volfrám-karbid behatolótest próbatesten hagyott lenyomatának optikai vizsgálatával és annak lemérésével állapítható meg adott fém keménysége (Brinell keménységmérő, Vickers keménységmérő)

A fémek mérésére alkalmasak még továbbá az ultrahangos (UCI) keménységmérő készülékek, a hordozható, a vizsgált felülethez könnyebb hozzáférést biztosító Leeb (HLD), visszapattanásos mérőfejjel rendelkező keménységmérők, és a szintén hordozható, asztali keménységmérők pontosságával felérő kengyeles keménységmérők is.

A fémek mérésén kívül lehetséges műanyagok és fa keménységének mérése is Shoe típusú keménységmérőkkel, másnéven durométerekkel.

Top